Schaakvereniging S.V. de Pion

28 maart 1999

Vorige pagina Home page Terug Volgende pagina

Het Internet schaakhoekje  (zondag 28 maart 1999)

Door René van den Broek

Het stuk van vandaag is bedoeld om de mensen te overtuigen die er nog steeds aan twijfelen dat de wereld eigenlijk maar heel klein is.

Terwijl u dit leest, zit ik aan de andere kant van de wereld, in Californië om precies te zijn. Bij het doorlopen van wat sites op het internet kwam ik bij toeval (....) een homepage tegen met schaakinformatie uit die omgeving. En wie schetst mijn verbazing toen ik bij de winter 1999 uitgave van de "California Chess Journal" ineens het woord "Apeldoorn" zag. Wat bleek? Een school in Apeldoorn speelt sinds oktober vorig jaar middels e-mail een schaakcompetitie met een school in Californië. Een van de fanatieke begeleiders van de schoolschaakclub van Prinses Margriet School in Apeldoorn had op het internet een oproep gedaan. Deze persoon zocht een basisschool in de Verenigde Staten met jonge schakertjes die tegen de leerlingen van Apeldoornse school wilden spelen. Een van de belangrijkste gedachten achter de oproep was het leggen van contacten met kinderen in een ander land. De Amerikaanse school die reageerde op de oproep was de Weibel Elementary School in Fremont, Californië. Op die school lopen maar liefst 82 kinderen rond die op dinsdag op de schoolschaakclub spelen. Er zijn 5 schaakleraren bezig met de opleiding en begeleiding. van deze kinderen. Een van hen, Alan M. Kirshner, werd de contactpersoon voor de e-mailcompetitie met de school in Apeldoorn. Na overleg werd besloten om van elke school 12 spelertjes te laten meedoen. Iedereen speelt zowel met wit als met zwart. Aldus werden 24 partijen begonnen. Tussen de jeugd zat overigens ook een groot aantal meisjes. Van de hele groep jeugdschakers op de school in Fremont blijkt zelfs één derde meisje te zijn. Op beide scholen zijn grote borden opgehangen waar de zetten gedurende de week op geplaatst kunnen worden. Eens per week worden dan de zetten doorgestuurd. De partijen verlopen dus niet al te snel. Toen ik de naam van de contactpersoon in Nederland zag staan, heb ik meteen de gok gewaagd en via de telefoongids van het internet de enige persoon met dezelfde voorletter gebeld. En bingo! Vijf minuten nadat ik de pagina's geprint had, zat ik met de nederlandse organisator aan de telefoon. Een kleine wereld ja. De organisator benadrukte nog maar eens dat een van de belangrijkste dingen is dat de kinderen kennis maken met andere kinderen, talen en culturen. Inmiddels speelt de Prinses Margrietschool ook tegen een school uit Engeland. In de stad Apeldoorn hebben verder vijf andere basisscholen aangegeven belangstelling voor dit e-mailschaakproject te hebben. Misschien een idee voor de basisscholen of jeugd in Roosendaal en omstreken?

Ten behoeve van mijn rubriek had ik natuurlijk nog wat zetjes nodig. Gelukkig was de Nederlandse organisator wel bereid om mij te voorzien van wat partijtjes. Deze partijtjes zijn op dit moment overigens vrijwel allemaal nog bezig.

De eerste partij betreft een ontmoeting tussen Alexander Tseung (Fremont) en William Cornelies (Apeldoorn). Het partijverloop tot nu toe is als volgt: 1. e4 e5 2. d4 Pc6 3. dxe5 Pxe5 4. Pf3 d6 5. Ld3 Lg4 6. Le3 Pf6 7. Pbd2 Dd7 8. h3 Lh5 9. g4 Lg6.

280399-1.gif (4074 bytes)

En in deze stelling is natuurlijk nog van alles mogelijk.

Wordt vervolgd (?!) zal ik maar zeggen.

De tweede partij wordt gespeeld tussen Daniëlle Meuleman (Apeldoorn) en Saurabi Sanghvi (Fremont). Hun partij is tot nu toe als volgt gegaan: 1. e4 e5 2. d4 f5 (toe maar!) 3. Lc4 fxe4 4. Dh5+ g6 5. Dxe5+ Pe7 6. Dxh8 d5 7. Lb3 Pc6.

280399-2.gif (4079 bytes)

Zwart staat hier natuurlijk gewoon "hout" voor en Daniëlle zal vermoedelijk het punt wel richting Nederland kunnen halen.

De derde partij is die tussen Jermaine Moal (Apeldoorn) en Timothy Ma (Fremont). Zij hebben al de volgende zetten gedaan: 1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. Pc3 d6 4. Lb5 Ld7 5. b3 e5 6. Le2 Pf6 7. Lb2 Le7 8. d3 0-0.

280399-3.gif (4149 bytes)

En net als bij de eerste partij, is er ook hier nog niet veel van te zeggen.

Tot slot en misschien was het al opgevallen. Ik heb de hele tijd niet de naam genoemd van de man die in Apeldoorn de boel organiseert. En dat is geen toeval. Want toen ik hem vertelde dat ik uit Roosendaal kwam, werd weer eens een duidelijk voorbeeld van een kleine wereld geleverd. De naam van de man uit Apeldoorn is Ruud Meuleman. Nu zegt dat de meeste mensen in Roosendaal waarschijnlijk niets. Maar de (schaak)familie Kuijpers zegt het duidelijk wel iets. Toen ik hem aan de telefoon had bleek namelijk al gauw dat hij de broer van de moeder des huizes, Ans Kuijpers, was. De oom van Peter, Paul en Jos en de zwager van Charles Kuijpers dus. Overbekende namen voor de liefhebbers van het schaken in Roosendaal. Toen ik dat hoorde kon ik even niet mijn oren geloven. Inderdaad een kleine wereld.....

Overigens dank aan Ruud Meuleman en Alan M. Kirshner voor hun bewuste en onbewuste bijdrage aan dit schaakhoekje.

Om u ook volgende week te voorzien van een schaakhoekje zal ik middels e-mail trachten een bericht naar de andere kant van de wereld te krijgen. U leest het wel.

Reacties: "rene.van.den.broek@consunet.nl".

Nog een prettige zondag.

Welkom bij de Internet pagina's van schaakclub de Pion

Copyright 1999 S.V de Pion                                                      These pages are best viewed at 800x600 or moreadf.gif (1044 bytes)