Schaakvereniging S.V. de Pion

8 november 1998

Vorige pagina Home page Terug Volgende pagina

Het Internet schaakhoekje (zondag 8 november 1998)

Door René van den Broek

Inmiddels is het Fontys Schaaktoernooi in Tilburg al weer een paar dagen achter de rug. Vorige week woensdag was de laatste ronde en naar alle waarschijnlijkheid zal Viswanathan Anand met de eerste prijs van ƒ 25.000,- gaan slepen. Toen ik bij mijn eerste bezoek in Tilburg tijdens de tweede ronde de speelzaal binnenkwam had Anand nog maar 15 minuten verbruikt, maar zijn tegenstander, Vladimir Kramnik al ruim een uur meer. En zelfs met maar zo weinig bedenktijd gebruikt was het toch Anand die al beduidend beter stond. Zoals ik vorige week al aangaf: vreemd was dat bij die partij niet want Anand bleek tot en met zijn 27e zet alles al eens geanalyseerd te hebben.

Bij mijn tweede bezoek was het nog erger. Toen Pim Eerens en ik richting speelzaal liepen passeerden we de perskamer waar onder ander Anand en Korchnoi al aan de tafels zaten. Met enige verbazing kwam dus de vraag naar boven, "Al klaar?, Een snelle remise uit respect voor de nestor? Of Anand al met het volle punt aan de haal? Anand bleek dus al gewonnen te hebben. Korchnoi had het er niet makkelijk mee. En het is natuurlijk ook niet echt leuk om op zo'n manier te moeten verliezen. Omdat het partijtje maar negentien zetten lang is, krijgt u ze allemaal. Anand speelde met wit. De partij verliep als volgt. 1. Pf3 d5 2. d4 Pf6 3. c4 e6 4. Pc3 c5 5. cxd5 cxd4 6. Dxd4 Pxd5 7. e4 Pxc3 8. Dxc3 Pc6 9. a3 Ld7 10. Le2 Tc8

11. 0-0 Pa5 12. Dd3 La4 13. Dxd8 Txd8 14. Le3 15. Ld1

 0811-01.gif (3879 bytes)

Korchnoi was achteraf niet bepaald blij met zijn openingskeus. Wat Korchnoi niet wist (aldus gastgrootmeester Genna Sosonko op de homepage van het Fontystoernooi) was dat Anand deze stelling dit jaar al een keer eerder op het bord had gehad en wel tegen Loek van Wely. Van Wely speelde hier 15. ... a6 en verloor. Wat Korchnoi doet verliest ook maar dan veel sneller.

 Hij speelde 15. ... b5 waarna 16. Lxb3 Lxb3 17. Tfc1 volgde.

 0811-02.gif (3770 bytes)

En hier speelde Korchnoi 17. ... e5. Voor mij op die middag een onbegrijpelijke zet, maar daarover later meer. Na 18. Pxe5 a6 19. Pc6 gaf Korchnoi vervolgens gedesillusioneerd op. Het was Anands vierde overwinning uit acht partijen (zijn andere vier partijen eindigden in remise).

Terwijl we in de commentaarzaal naar Lex Jongsma luisterden bleef aan me knagen wat toch de bedoeling was van Korchnoi's zeventiende zet. Had hij misschien eerst a6 willen doen en daarna e5 en die per ongeluk omgedraaid. Onbegrijpelijk bleef het. Terwijl Lex Jongsma een pauze hield waren al vijf van de zes partijen afgelopen. Naast de overwinning van Anand waren er vier remises gevallen. En het moet toch denk ik maar gezegd worden: er werd die middag niet bepaald gestreden. Kijk maar naar het aantal zetten. Lautier - Sadler: 20 zetten, Svidler - Zvjaginsev: 17 zetten, Piket - Adams: 17 zetten. Kramnik - Van Wely: 30 zetten. Sommige Tilburgenaren laten zich daar kletsnat voor regenen op de fiets! De speler die bekend staat als remisespeler, Peter Leko, was eigenlijk de enige die in positieve zin afweek. Hij speelde 48 zetten tegen Topalov en won!

Gezien het verloop van de partijen was er dus weinig reden om nog langer te blijven. Maar eerst natuurlijk nog even langs de boekenstand. Lopende naar beneden liepen we Anand, zijn vrouw ..... en hun kinderen (vermoed ik tenminste) tegen het lijf. De momenteel 28-jarige Anand heeft iets over zich wat bij een hoop sterke schakers ontbreekt: hij ziet er nog steeds zo gewoon en vriendelijk uit. Misschien daarom was het dat ik me op een bepaald moment toch niet meer kon bedwingen. Met de openingszin "mr Anand, may I ask you a bold question" ging ik op zoek naar het antwoord op mijn vraag. Hij keek me eerst even aarzelend aan, maar nadat ik hem gevraagd had of hij een idee had waarom Korchnoi 17. ... e5 had gespeeld, rolde er voordat ik het goed en wel doorhad een vlot antwoord uit. Even kreeg ik het idee, oh jee, daar komen de varianten aanrollen. Maar Anand hield zich in. Hij gaf wat zetten aan en vertelde rustig en vriendelijk wat zijn visie was: "de stelling was toch al verloren voor Korchnoi. En 17. ... e5 is de enige manier om 18. Pd4 uit de stelling te halen". Opgewekt (wat wil je ook anders na een winst in 19 zetten) vertelde hij ook nog dat 15. ... b5 de foute zet was geweest.

Jammer genoeg gaf hij er niet bij aan wat dan wel de goede zet in de stelling van het eerste diagram is (als er die nog is voor zwart). Na zijn antwoord kon ik het niet nalaten om Anand toch nog wel even te wijzen op zijn onacceptabele snelle spel. Je kunt tegenwoordig als toeschouwer nog niet eens ruim een uur na het begin van een speelronde binnenkomen. En dat maar liefst twee zaterdagen achter elkaar! Gelukkig zag hij er de humor van in. Na hem bedankt te hebben voor zijn reactie heb ik hem ook nog maar succes voor de rest van het toernooi toegewenst. Niet dat hij dat nodig heeft want zolang de anderen zo remise blijven schuiven kan niemand hem bedreigen. Met een eerste plaats in Tilburg zou Anand zijn uitverkiezing door honderden schaakjournalisten (beloond met de schaakoscar) ten volle waarmaken. Als schaker en als mens laat hij dus ook bij anderen een diepe indruk achter. Het wordt weer tijd voor een WK-match denk ik. Viswanathan Anand als wereldkampioen zou een hoop goede PR voor het topschaken kunnen opleveren.

Reacties: "rene.van.den.broek@consunet.nl".

Welkom bij de Internet pagina's van schaakclub de Pion

Copyright 1999 S.V de Pion                                                      These pages are best viewed at 800x600 or moreadf.gif (1044 bytes)